ÇİFTÇİLER KURAKLIK VE SICAKLIK GİBİ ABİYOTİK STRESLERİ NASIL YÖNETİYOR?

Tarım dünyasında, giderek artan iklim değişikliğinin (abiyotik stres, kuraklık, sıcaklık, tuzluluk) etkileriyle koşullandırılan yeni bir normallik mevcut. Güney Avrupa’da, bir zamanlar aşırı iklim koşulları olarak kabul edilen koşullar giderek normal hale geliyor. Yaz sıcaklıkları düzenli olarak 40 santigrat dereceyi aşıyor; rekor sıcaklıklara Nisan 2023’te ulaşıldı. Diğer etkiler arasında büyük orman yangınları ve düzenli su baskınları (örneğin İtalya ve Yunanistan’da) yer alıyor. Küresel olarak 2023, tarihteki en sıcak yıl oldu ve 2024’ün daha da sıcak olması bekleniyor.

Peki çiftçiler bu yeni normalle başa çıkmak zorunda kalırken artan nüfusu beslemek için mahsul yetiştirmeye nasıl devam edebilir?

Tarazona Agrosolutions olarak tarımda ortaya çıkan sorunları ele almak ve çiftçilerin iklimin neden olduğu abiyotik stresin etkilerini hafifletmeye yardımcı olmak için çalışıyoruz. Aşırı sıcaklığın sıradan hale gelmesi ve düşük su rezervlerinin mahsul sulama kısıtlamalarını zorunlu kılmasıyla, çiftçiler bu yeni koşullarda mahsullerini yönetmenin yollarını bulmak zorunda. Bu amaçla, özellikle mahsullerin iklim değişikliği ve dolayısıyla abiyotik stresle başa çıkmasına yardımcı olmak için tasarlanan Status® adı verilen güçlü yeni bir biyostimülan İspanya pazarına sunuldu.

Biyostimülanların bitkiler üzerindeki faydalı etkilerini öğrenin
Status, su stresine karşı benzersiz koruma sağlayan bir biyolojik uyarıcıdır.

Tarım dünyasında, giderek artan iklim değişikliği etkilerinin (abiyotik stres, kuraklık, sıcaklık, tuzluluk) şartladığı yeni bir normallikle karşı karşıyayız. Güney Avrupa’da bir zamanlar aşırı hava koşulları olarak kabul edilen koşullar giderek normal hale geliyor. Yaz sıcaklıkları düzenli olarak 40 santigrat dereceyi aşıyor ve Nisan 2023 gibi erken bir tarihte rekor sıcaklıklara ulaşıyor. Periyodik olarak meydana gelen büyük orman yangınları ve seller gibi diğer etkiler (diğerlerinin yanı sıra İtalya ve Yunanistan). Küresel olarak 2023, tarihteki en sıcak yıl oldu ve 2024’ün daha da sıcak olması bekleniyor.

Peki çiftçiler bu yeni normalle karşı karşıya kalırken artan nüfusu beslemek için mahsul yetiştirmeye nasıl devam edebilir?

Tarazona Agrosolutions olarak tarımda ortaya çıkan sorunları ele almak ve çiftçilerin iklimin neden olduğu abiyotik stresin etkilerini hafifletmeye yardımcı olmak için çalışıyoruz. Aşırı sıcakların sıradan hale gelmesi ve düşük su kaynaklarının mahsullerin sulanmasını kısıtlamaya zorlamasıyla, çiftçiler bu yeni koşullarda mahsullerini ileriye taşımanın yollarını bulmak zorunda kalıyor. Bu amaçla, özellikle mahsullerin iklim değişikliği ve dolayısıyla abiyotik stresle başa çıkmasına yardımcı olmak için tasarlanan Status® adı verilen güçlü yeni bir biyostimülan İspanya pazarına sunuldu.

Abiyotik streslere çözüm olarak biyostimülanlar

Status® iki saf biyolojik uyarıcı içerir: pidolik asit ve ödüllü patentli MTU (1-(2-metoksietil-3-(1,2,3-tiadiazol-5il) üre). Pidolik asidin nitrojen asimilasyonunu arttırdığı bilinirken, MTU fotosentetik aparatı korur.Sağlıklı koşullar altında Status®, yeşil yaprağın tutuşunu artırarak besin kullanım verimliliğini artırırken, stresli koşullar altında fotosentezin devam etmesini sağlayarak bitki direncini artırır.

Status® , değişen dünyada mahsul verimliliğini desteklemek için benzersiz biyostimülan ürünlerin geliştirilmesinde uzmanlaşmış İngiltere merkezli bir şirket olan IntraCrop tarafından üretilmektedir . Ticari direktörü Dr. Mark Palmer, Status®’un nasıl çalıştığını açıklıyor. “Status®’un gücü, hem iyi hem de kötü koşullarda fark yaratmasıdır. Çiftçiler esas olarak pidolik asit ve MTU ile azaltılabilecek zor koşullarla baş etme konusunda endişe duyuyor.”

Pidolik asit mahsulleri nasıl etkiler?

Pidolik asit, tüm mahsullerde bulunan ve nitrat asimilasyonunu düzenleyen doğal bir maddedir. Sıcaklık, yüksek tuzlu topraklar veya kuraklık gibi çevresel stres durumlarında pidolik asit seviyeleri düşer ve bitkinin büyümesi durur. Bu, dokularda toksik amonyak birikmesine yol açabilir. Ayrıca büyümenin azalması nedeniyle nihai verimi de azaltır. Status®’un uygulanması büyümeyi yeniden başlatabilir ve amonyağı dokulardan uzaklaştırabilir. Pidolik asidin erken uygulamalarının kök büyümesini arttırarak mahsul oluşumuna yardımcı olduğu da gösterilmiştir.

MTU abiyotik stresi (kuraklık, sıcaklık ve tuzluluk) nasıl azaltabilir?

Patentli MTU molekülü, hem yaşlanmayı hem de strese bağlı yaprak yaşlanmasını geciktirerek verimi ve kaliteyi korur ve fotosentezin sezon boyunca daha uzun süre devam etmesine olanak tanır. İklimsel stres oluşmadan önce Status®’un uygulanması bitkinin hasara karşı direnmesine ve yaprak yüzeyinin daha uzun süre yeşil kalmasına yardımcı olabilir.

Status® çeşitli koşullar altında kapsamlı bir şekilde test edilmiştir. En son denemeler azaltılmış nitrojen uygulamalarını içeriyordu. Elde edilen olumlu sonuçlar, Tarladan Sofraya Strateji planı kapsamında nitrojen kullanımını 2030 yılına kadar %20 oranında azaltmaları gereken İspanya’daki çiftçiler için önemli olabilir.

İspanyol çiftçilerden artan çevresel stres altında, sulama seçeneklerinin azalması ve gübrenin azalmasıyla aynı veya daha fazlasını üretmeleri isteniyor. Stres başlamadan önce Status®’un kullanılması fotosentezi artırır, bu da bitkinin şeker içeriğini artırır ve nitrojen asimilasyonuna yardımcı olur. Status® MTU aynı zamanda yan kök gelişimini de artırarak bitkinin toprak nemini ve besin maddelerini daha kolay bulmasını sağlar.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta, Status®’un herhangi bir besin maddesi içermemesidir. Yetiştiriciler bunu sezon başında mevcut gübre programına ekliyor ve hava şartlarına bağlı olarak ya iyi koşullarda verimi artırıyor, ya da zor koşullarda bitkinin verimini korumasına yardımcı oluyor. Isı, kuraklık ve tuzluluk dahil olmak üzere her türlü abiyotik strese karşı koruma sağlar. Buna iyi bir örnek, genellikle kök bölgesi çevresinde tuzlu koşullara maruz kalan, damla sulama uygulanan bitkilerdir. Status®’taki MTU yalnızca bitkinin kuraklıktan sonra iyileşmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda tuzlu topraklarda daha iyi büyümenin korunmasına da yardımcı olur.

Status®’u nasıl ve ne zaman uygulayabilirim?

Status® yapraktan uygulanır, tankta karıştırmak çok kolaydır, dolayısıyla mevcut ilaçlama programlarına kolayca eklenebilir. Normalde erken sezon uygulamaları en iyi sonuçları verir.

MTU ve pidolik asit sayesinde Status ile abiyotik stresten kurtulun
Kolza ve ayçiçeği tohumunda statü ne zaman uygulanır?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.