FERTILOSOPHY®: ÇİLEKLERDE VERİMLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR GÜBRELEME

Çilek Fragaria cinsine ve Rosaceae familyasına aittir. Yabani kökeni Alplerden gelen, küçük bir meyve olmasına rağmen çok lezzetli olan bir üründür.

İspanya, Avrupa çileklerinin %26’sını üretirken Endülüs, İspanya’da pazarlanan çileklerin %97’sini üretiyor; hemen hemen tüm çileklerin yetiştirildiği il Huelva ve onu Katalonya izliyor.

Çilek yetiştiriciliği için uygun hava ve koşullar bu coğrafi bölgelerdeki üretim verilerinin sonucudur.

Çilek pazarı çoğunlukla uluslararası pazara yönelik olup, Endülüs çilek ihracatının büyük çoğunluğu AB’ye yöneliktir. Bu lezzetli meyvenin sınırlarımız dışında ana destinasyonları Almanya, Fransa ve İngiltere, daha küçük ölçekte ise İtalya, Belçika ve Hollanda’dır.

Edafoklimatik gereksinimler

Çilek bitkisi iyi drenaja sahip kumlu-tınlı-tınlı topraklara iyi adapte olmuştur. Kumlu topraklarda sıcaklık kolaylıkla yükseldiğinden meyve üretimi erken olur; hava içeriği az olan killi topraklarda ise sıcaklık daha düşük olduğundan meyve verimi daha geç olur. Yetersiz drenajın neden olduğu kök sistemindeki sağlık sorunlarından kaçınmak için yüksek sırtlarda ekim yapılması önerilir.

Mahsulün erken dönemlerinde yağmurlama sulamalar mevcut olsa da bitkinin verim döngüsünde ihtiyaç duyduğu besin ve su gübreleme yoluyla sağlanır.

Edafoklimatik gereksinimlerin özellikleri şunlardır:

  • Sıcaklık:  Meyve tutumu sırasında uygun sıcaklık aralığı yıllık ortalama 15-20°C civarında olmalıdır. Meyve tutumu sırasında sıcaklığın 12°C’nin altına düşmesi meyvelerin soğuktan deforme olmasına neden olur. 25°C’nin üzerindeki sıcaklıklar meyvelerin çok hızlı olgunlaşmasına ve renklenmesine neden olabilir. Bununla birlikte, bol bitki örtüsü ve meyve tutumu için mahsulün 7°C’nin altındaki sıcaklıklarda bir soğutma saatleri zinciri oluşturması gerekir.
  • Nem:  Önerilen bağıl nem aralığı %65 ile %70 arasındadır. Nem fazla ise hastalıkların ortaya çıkmasına yardımcı olur, eksik ise üretimde zararlara neden olur.
  • Işık:  İyi bir üretkenlik için günde 12 saat ışığa ihtiyaç vardır.
  • Substrat:  iyi havalandırma ve drenaj kapasitesine ve yüksek organik madde içeriğine sahip, kumlu veya kumlu tınlı dokulu bir toprağa ihtiyaç duyar. PH 6-7 civarında olmalıdır.

Çilek yetiştiriciliği için toprağın optimum granülometrisi yaklaşık olarak şöyledir: %50 silisli kum, %20 kil, %15 kireçtaşı ve %5 organik madde.

Organik maddenin iyi bir şekilde ilerlemesi için C/N değeri 10’dur.
Tuzluluk söz konusu olduğunda çilekler yüksek tuzluluğa tolerans göstermez.

CE’ler 1 mmhos /cm’yi geçmemelidir. Aktif kireç taşına karşı da özellikle %5’in üzerindeki değerlerde demir tıkanmasına ve bunun sonucunda kloroz oluşmasına neden olduğundan çok hassastır.

  • Sulama: Gübreleme yeterlidir. Sulamanın sıklığı ve süresi iklim koşullarına, toprak dokusuna ve bitki ihtiyaçlarına bağlıdır. Yaz aylarında sulama sıklığı arttırılmalı, haftada 2-3 sulama yapılmalıdır. Ancak kış aylarında sulama sıklığının azaltılmasında fayda vardır.

genişlik=

Çilekte gübreleme stratejileri ve besin ihtiyaçları

Sürdürülebilirlik kelimesi çilek yetiştiriciliğinde her geçen gün daha çok ses getiren terimlerden biridir. Verimlilik ve kârlılık arasındaki dengeye, çevreyi koruma ve sosyal hizmet çabası eşlik ediyor. Bu nedenle Tarazona olarak Fertilosophy® prensibimizi uygulayarak bu amaca ve çalışma şekline bağlıyız: verimli ve sürdürülebilir gübreleme. Çilek yetiştiriciliğinde en iyi üretim verimini elde etmek amacıyla verimli ve çevre dostu ürünlerimizle bir gübreleme stratejisi önerdik.

Daha sonra, mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için biyostimülan, tarımsal besin maddeleri ve mikroorganizma yelpazemizdeki TARATECH® ürünlerimizin sinerjisini öneriyoruz  .

Mahsulün ilk aşamasında Tarasoil® Fosfotech ve Taravert® Evo’nun ortak uygulaması tavsiye edilir. Biyostimülan etkisi   Taravert® Evo’nun (3 l/ha) Tarasoil® Fosfotech (5-10 l/ha) tarafından sağlanan fosfor kaynağı ile birleşimi mahsulün iyi bir şekilde başlamasını garanti eder ve ekimden kaynaklanan stresi önler.

Bu aşamada Pseudomonas sp. bazlı son nesil biyo fungisit olan PRORADIX®’i uygulamanın da doğru zamanıdır . (DSMZ 13134 suşu). Kalıntı bırakmayan son derece etkili bir önleyici fungisit olmasının yanı sıra, biyostimülan gücü, ürünü korumak için kitin üretimi, kök gelişiminin iyileştirilmesi gibi bitkiye başka yararları da vardır ve ayrıca sistemik kazanılmış direnci (SAR) teşvik eder. ) ve indüklenmiş sistemik direnç (ISR), bu da onu çok eksiksiz bir ürün haline getirir.

Taravert® EVO aynı zamanda alg, Ascophylum nodosum bazlı bileşimi ve yüksek oranda serbest amino asit içermesi sayesinde düşük ve yüksek sıcaklıkların neden olduğu bitki stresi zamanları için önerilen bir üründür.

Taravert King Kong® bir biyostimülan 4.0 olup, toprağımıza Leonartida’dan gelen büyük miktarda en yüksek kalitede hümik ve fulvik asit sağlayacaktır. Çilek mahsulünün gübreleme yoluyla sağladığımız tüm besin maddelerini hiçbiri yıkanmadan ve kil-humik kompleksine dahil edilmeden alabilmesi için toprağa ideal bir ortam sağlayan, hafif asit pH’lı bir üründür. Bu nedenle periyodik bir uygulama (2 l/ha) toprağımıza daha iyi bir yapı kazandıracak ve bitkilerimizin beslenmesi için gerekli olan elementlerin tıkanmasını azaltacaktır.

Çilek yetiştiriciliği, yüksek verimi nedeniyle kalsiyum ve potasyum açısından oldukça talepkardır.

Her şeyden önce, bir kalsiyum kaynağı olarak Taratech serisinin en çok belirtilen ürünü, lignosülfonik asitle komplekslenmiş bir kalsiyum oksit olan Tarasoil ® Kalsiyumdur . Bu elementlerin birleşimi ile kalsiyumun içerdiği fulvik asitler sayesinde ksilem yoluyla daha yüksek hızda dağılmasını, meyveler ve yeni sürgünler gibi bitkinin kalsiyumun vazgeçilmez elementi olduğu tüm noktalarına ulaşmasını sağlıyoruz. Tarasoil® Kalsiyum uygulamasıyla meyvelerin hücre duvarını geliştirerek daha büyük bir tutarlılık sağlarız, bu da hasada büyük katkı sağlar (meyve izlerini önler) ve hasat sonrası sürenin dayanıklılığını arttırır. Tarasoil® Kalsiyumun uygulanması, sulama suyundaki tuzların yıkanmasını iyileştirir, böylece toprak yapısını ve besin emilimini iyileştirir. Önerilen doz 5-6 uygulamaya dağıtılan 15-20 L/ha’dır.

İkinci olarak potasyum kaynağı olarak yılın zamanına ve ulaşmak istediğimiz hedefe bağlı olarak iki alternatif kullanacağız. Taravert® Dolgu, Ascophylum nodosum algleri ve mikro besinleri içeren zengin bir potasyum kaynağı içerir ve meyvenin renklenmesini ve olgunlaşmasını kolaylaştırır. Tarafol® Kane, potasyumun maksimum talep edildiği zamanlarda uygulanması için ideal bir gübredir. Formülasyonda bulunan potasyum, ürünün nötr pH’ı sayesinde bitki tarafından daha fazla asimilasyon sağlayan organik asitlerle komplekslenir.

Ayrıca tüm bu ürünler, mahsulün her aşaması için farklı Krystafeed® Darwin dengeleriyle birleştirdiğimiz gübreleme stratejisini tamamlayacak. En yüksek kalitede hammaddelerle üretilen, klorür içermeyen ve Ascophylum nodosum yosun özü ve mikro besinlerin eşlik ettiği kristal ürünler.

Bu gübreleme planıyla girdilerin azaltılması ve girdilerin daha iyi kullanılması, meyvenin karbon ayak izinin azaltılması ve her zaman çevreye saygı gösterilmesi amaçlanıyor. Ayrıca üretimin artması ve meyvenin raf ömrünün uzaması, gıda israfının azaltılmasını ve artan dünya nüfusu sorununun çözülmesini mümkün kılıyor.

Tarazona’dan her zaman Fertilosophy® çatısı altında verimliliği, sorumluluğu ve sürdürülebilirliği 360° birleştirmeyi başarıyoruz.

genişlik=

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.